Cu totii am trecut macar o data prin fata unei case de amanet. Unii au avut curiozitatea si au intrat, altii au mers mai departe gandindu-se ca asta ar fi ultima solutie daca ar fi pusi intr–o situatie de criza. Si totusi, nu putini au apelat la serviciile de amanetare pentru a–si optimiza bugetul.

     Desi multa vreme au fost privite cu scepticism, crezandu-se ca rolul caselor de amanet era doar de a profita de pe urma necazurilor persoanelor, dupa criza economica, acestea au inceput sa aiba clienti din ce in ce mai numerosi, atragand chiar si persoane din clase sociale laudabile. Adevarul este ca aceste afaceri sunt si foarte utile, oferind o gama larga de beneficii precum achizitionarea unei varietati de obiecte, de la bijuterii la electronice, sau evaluarea cat mai corecta a acestor obiecte.

PROTTO AMANET

     In prezent, lumea si-a mai schimbat atitudinea fata de aceste case de amanet, mai mult, a devenit interesata de istoria acestor institutii de credit si de felul in care acestea functioneaza. Asadar, pentru a va lamuri mai bine, am selectat o serie de informatii care surprind evolutia amanetului de-a lungul timpului:

      - Inca din Antichitate oamenii se foloseau de obiectele valoroase pentru a face rost rapid de sume de bani, pentru perioade scurte de timp. Ca prime institutii finaciare, casele de amanet existau in China acum 3000 de ani, in Grecia timpurie si in Imperiul Roman.

      - Activitatea de amanetare a avut si perioade de prohibitie, dar perioada Evului Mediu atrage dupa sine o inflorire a acestui tip de activitate prin aparitia organizatiei „Muntele de pietate” care a cuprins mai toate tarile catolice. Scopul acestei organizatii, precursoarea amanetului modern, era sa ajute omul simplu aflat intr-o situatie de criza, caruia ii era rusine sa apeleze la mila celor din jur.

      - Spre sfarsitul Evului Mediu, s-au ridicat unii dintre cei mai mari bancheri ai Europei, precum au fost familiile de Borgia, de Medici sau Lombard, banii oferindu-le si o netarmurita putere. Acestea finantau razboaie intregi si state, primind in schimb bijuterii regale drept gaj. Chiar expeditiile lui Columb pentru descoperirea Americii au fost finantate folosindu-se serviciile unei case de amanet, unde regina Isabella si-a lasat, de asemeni, bijuteriile.

      - Sigla retelelor caselor de amanet „The House of Lombard” era reprezentata din 3 sfere aurii, simbol asociat mult timp cu industria amanetului.

      - Odata cu venirea colonistilor, practica amanetarii a devenit cunoscuta si in America.

      - In anul 1872, s-a dorit implementarea unor masuri care sa opreasca hotii sa obtina bani de pe urma obiectelor furate, astfel incat a aparut Legea Amanetului. Ea proteja casele de amanet si stabilea dobanzile pe care acestea le puteau percepe. Unele dintre modelele de politica interna a caselor de amanet stabilite in acea perioada sunt urmate si astazi.

     In prezent, amanetul s-a dezvoltat puternic in statele civilizate. Chiar si in Romania, pe fondul unui climat economic-financiar de criza, numarul caselor de amanet a crescut, tot mai multi afaceristi investind in deschiderea unei astfel de locatii. Fiind tot mai populare si mai numeroase, pentru a evita intrarea in colaps, casele de amanet vin in intampinarea nevoilor clientilor prin primirea ca gaj echipamente electronice, autoturisme sau chiar terenuri si locuinte. Comisioanele percepute in cazul bunurilor sunt mai mari comparativ cu cele din amanetarea bijuteriilor din aur.

      Aceasta situatie nu apare doar in tara noastra, ci s-a inregistrat peste tot in lume. In zece ani, in America, au aparut peste 15.000 de case de amanet, acestea avand chiar propriul show de televiziune care le creste popularitatea. „National Pawnbrokers Association‘’ mentioneaza ca in Statele Unite intre anii 1988-1998 au aparut peste 15000 de case de amanet (pawn shops) dintre care 4 retele sunt inscrise la bursa americana din Nasdaq. Industria caselor de amanet (pawn shops) a evoluat pentru a se adapta nevoilor in continua schimbare ale populatiei. S-a creat astfel o stransa competitie, fortand intreprinzatorii la o mai buna comunicare cu clientul, totul pentru a raspunde necesitatilor acestuia.

      De-a lungul istoriei, casele de amanet au ajutat toti oamenii. Nu a fost si nici nu este o practica care vizeaza sau serveste o anumita categorie sociala. In urma deteriorarii situatiei economice, a apela la o casa de amanet reprezinta o solutie simpla pentru nevoile financiare ale oamenilor. Atat persoanele fizice cat si intreprinzatorii, prin aceste servicii acceseaza sume de bani rapid, evitand birocratia ce stapaneste sistemul bancar.

      Amanetul nu mai este reprezentat ca fiind un act disperat si o ultima solutie de supravietuire a oamenilor. Este un loc unde se obtin rapid sume de bani in schimbul gajului. Bunurile amanetate se recupereaza in schimbul unui comision. Clientii care decid sa-si lase bunurile la amanet sunt persoanele care nu doresc sa plateasca zeci de comisioane si dobanzi, la un imprumut care se intinde pe o perioada foarte lunga de timp.

      Nu fiti intimidati de casele de amanet. Cu siguranta daca veti frecventa astfel de locatii, veti gasi Solutia simpla pentru nevoile dumneavoastra…fie ca veti amaneta sau veti achizitiona vreun produs. Ofertele sunt atragatoare si variate!

PROTTO AMANET

PROTTO AMANET